Så fungerar Kinas ”Dual circulation”

Vad innebär Kinas begrepp som ”självförtroende” och ”dubbel cirkulation”. Så fungerar det, och därför fungerar det så, sett inifrån Kina.

Vad USA har försökt åstadkomma är en modern kolonisation och ”Anschluss” av Kina, besluten om vad Kina skall tillåtas, eller beordras att göra, skall fattas i USA, styras av USA, enligt USA. Det har redan skett med Sverige, och det liknar den en gång relationen mellan Sverige och Nazityskland, eller fallet Österrike. Liksom att USAs försök att ta kontrollen över Hong Kong stoppades med säkerhetsslagen gör denna nya strategi med ”dubbel cirkulation” ett liknande jobb.

På 50-talet fanns det ett talesätt att ”När Kina vaknar kommer världen att darra.” Nu har draken Kina vaknat, men en drake i Kina är en beskyddande mytologisk varelse som man skall respektera och vara vän med, och då försvarar, skyddar och hjälper draken. Nu har väst med USA i spetsen retat upp den, och det får ett förutsägbart resultat, draken beskyddar Kina och alla som är vän med Kina. Var står Sverige?

Den verkliga grundorsaken till dessa förändringar i Kina är att man alltmer allmänt tror att USA och USA imperiet går mot sitt slut och kommer att kollapsa, och dra ”allierade” länder, i verkligheten länder USA håller gisslan, som Sverige med sig. USA ekonomiska problem, vanstyre, covid, ras- och sociala spänningar, interna och externa konflikter talar ett alltmer högljutt och tydligt språk. Strategin med ”dubbel cirkulation” ger ett skydd mot att dras med ner i ekonomisk och socialt kaos när USA desintegrerar.

Inte överraskande betonar den nya planen begrepp som ”självförtroende” och ”dubbel cirkulation” – det senare som hänvisar till att kombinera Kinas interna produktions- och konsumtionskapacitet för att driva Kinas tillväxt. Vill Sverige vara med i den tillväxten eller inte?

På så sätt sätter man ganska effektivt stopp för USAs kolonisations försök och försök till dominans, att ta kontroll över Kina, precis som Kina satt stopp för ett amerikanskt maktövertagande i Hong Kong, Xinjiang och Tibet.

Två cirklar

Tänk er två cirklar, två flöden, i vilka pengar, varor, tjänster, och investeringar flyter. En cirkel inom Kina, en annan yttre genom Kina som dessutom går genom resten av världen. Stryps flödet i den yttre cirkeln, till exempel genom kampanjer med exportförbud och sanktioner som USA har genomfört, då ökar flödet i den inre cirkeln inom Kina och inom Kina har egentligen ingenting hänt. Kina sluter sig som en mussla och eliminerar USAs aggression, och Kina klarar sig lika bra som tidigare, utan den yttre flödet.

Den inre cirkeln är Kina-intern eller inrikes. Med cirkulation menas produktion och konsumtion av produkter och tjänster. Nu blir det två cirkulationer, två cirklar, två cirkulära flöden. ”dubbel cirkulation”, en yttre och en inre. Den ena är att investera, producera, konsumera och förbruka inom landet, det gäller både industriell produktion och förbrukning såväl som privat produktion och konsumtion.

Den andra cirkeln är med utlandet, alltså export och import, Kinas investeringar utomlands och utländska investeringar i Kina. Den yttre cirkulationen består i verkligheten av flera olika cirkulära flöden, beroende på land, företag och personer.

Det är lite som hängsle-svångrems metoden. Båda måste gå sönder samtidigt för att byxorna skall ramla ner. Stryper ett land som USA den yttre cirkeln och flödet flyttar bara Kinas ekonomi, produktion, konsumtion, förbrukning, och investering, till det inre cirkulära flödet. Det är som att slå en sköldpadda, då drar den bara in huvudet mer, flödet i den inre cirkeln ökar som den yttre minskar. Det omvända gäller även.

Samtidigt, om den yttre cirkeln, flödet, stryps, helt eller delvis, då får ett land som Sverige inte tillgång till den avancerade teknologi och metoder som Kina är ensam om, och det får effekten att kostnaderna skenar, svenskarna får alltså betala flerdubbelt, inte bara mätt i pengar utan även en jämförelsevis undermålig infrastruktur och långsam eller blockerad utveckling.

Egentligen är det inte bara en enda yttre cirkel, Sverige kan skapa sin egen cirkel och flöde med Kina, oberoende av andra, men då fordras goda relationer. Så är det inte idag. Media, politiker och företag kan skapa goda relationer, men även som nu, det motsatta.

Kina gjorde misstaget att lita på väst och främst USA, man kommer inte att göra om det.

Kinas flexibilitet

Inte att förglömma Kinas jämförelsevis otroligt snabba förmåga att ändra och anpassa sig. Ingenting är statiskt i Kina. Kina har ett mycket kompetent ledarskap som har ett genuint mycket stort folkstöd på 93%, en mycket samarbetsvillig väl sammanhållen befolkning, världens högsta utbildningsnivå, ett intelligent folk som ser till pragmatiska realiteter, inte hajp, välsmorda munläder, propaganda och ideologi, man ser till verkligheten som den är, och det styr landets och innevånarnas agerande.

Kina är 20% av världen, USA 4%, EU 3%, Sverige ett par promille. Sverige är helt obetydligt för Kina.

Kina har heller inte västvärldens tröga samhällssystem där allt ska fungera i konflikt, motsättningar och konkurrens, fackföreningar och arbetsgivare står till exempel i ständig konflikt, LAS ett exempel just nu, i Kina samarbetar dom för att maximera resultatet för alla. Kina har inte alla de hämmande byråkratiska styrsystemen som väst, ett råttbo av lagar och regler som alla måste förhålla sig till och långsamt navigera, vilket inte minst är tidskrävande och ger osäkerhet.

Kina har en mycket kompetent ledning som skickligt samordnar resurserna för att maximera resultatet. Sverige och västlandet övervakar, kontrollerar och detaljstyr både nationen, företagen och personer.

USA försöker isolera företag som  Huawei och ZTE och stoppa deras utveckling med att strypa tillgången på IC kretsar och tillgången till marknader, som den svenska. Då bygger Kina sina egna IC fabriker utan amerikansk teknologi, det stryper inkomsterna för amerikanska företag, och svenska, och ökar aktiviteten på Kinas egen marknad. När flödet i den yttre cirkeln stryps av USA, då växer den istället inom den inre cirkeln.

Nyligen gjorde Kinas ambassadör ett uttalande att ”porta Huawei och ZTE från 5G-utbyggnad i Sverige kan leda till sanktioner mot svenska företag i Kina.” och han nämnde speciellt Ericsson, varpå svenska statsmedia som MSM och statliga media nedsättande kallar det ”hämndaktioner”. Motiveringen att kinesiska staten bedriver cyberspionage är bara löjeväckande. Alla vet att det är USA som bedriver omfattande cyberspionage och försöker stoppa Kinas utveckling. USAs agerande när det gäller 5G är väl mycket välkänt. Det mycket omfattande USA spioneriet är knappast någon hemlighet efter Snowden avslöjandena.

Sverige kan avstå från att köpa teknologi från Huawei och ZTE på order från USA, det är Sveriges rättighet, Kina kan på samma sätt avstå att köpa både Ericsson och andra svenska produkter och tjänster utan förklaring, det är Kinas rättighet, så – hur blir det Sverige, våran gemensamma Kina-Sverige väg eller enbart USAs väg, bara att välja. Sverige säger, vi vill inte köpa från er, men ändå vill vi ha era pengar och alla fördelar. Det går inte Kina med på.

I korthet, vill Sverige inte ha med oss i Kina att göra, låt bli då, men förvänta er inte att få alla fördelarna, ekonomiska, tekniska och systemiska, av att handla med oss i Kina utan någon motprestation. Vill Sverige inte arbeta med Kina har Sverige friheten att avstå, men då skall Sverige inte heller förvänta sig att skörda fördelarna att arbeta med Kina. Handel är en tvåvägsaffär, inte enkelriktat.

Detta är just ett tydligt exempel på att när USA stryper flödet i den yttre cirkeln genom att hota Sverige med sanktioner, då flyttar verksamheten bara till den inre cirkeln inom Kina, och Sverige hamnar utanför, utan export till Kina, utan inkomster. Det har hänt tidigare, Pirate Bay fallet, och Sverige rättade då in sig i ledet som USA beordrade och ändrade svensk lagstiftning till USA belåtenhet. Idag är det annorlunda.

När USA inför sanktioner mot att Kina köper till exempel IC kretsar då är det inte Kina som blir utan IC kretsar, för man skapar egna och det har man både kapacitet, kunnande, kompetens och vilja att göra, utan amerikanska företag och andra västföretag, som Ericsson, som blir utan inkomster. En förflyttning av flödet från den yttre till den inre cirkeln. Dessutom blir både USA, väst och Svenska företag utan alla de fördelar som kinesisk teknologi och system för med sig och det minskar konkurrenskraften och länder som Sverige halkar allt mer efter i utvecklingen.

Dollardominansen är snart snart borta, men den kommer inte att ersättas av en Yuan dominans. Kina har gjort det tydligt, och Kina är alltför klyftigt att upprepa USAs misstag med dollardominansen och de katastrofala följande underskotten. Kinas kryptovaluta är bara runt hörnet, Kina kan sedan licensiera den till andra länder. Kryptovalutan är helt oberoende av både USA, dollarn och banker, och USAs mobbning med hjälp av dollarn är snart avskaffad och omöjliggjord. Kina, liksom många länder dumpar dollarberoendet, och går till egna valutor. Det avslutar USAs makt att införa sanktioner och att hota med att dra tillbaka bankers licens för att handla med dollarn.

Sönderfall

USA visar alltmer klassiska historiskt välkända tecken på en sönderfallande stormakt som är på väg att kollapsa. Det har hänt många gånger genom historien. Även inom Kina. Tydliga tecken är den alltmer intensiva propagandan som blir alltmer verklighetsfrämmande, den katastrofala hanteringen av covid epidemin, polariseringen politiskt, interna politiska, ekonomiska motsättningar, våld och brutalitet och växande rasproblem, desperata försök att skylla på någon annan, Kina, desperata försök att tvinga alla andra att böja och underordna sig, allt som bara ytterligare underminerar landet.

USAs globala makt byggdes på tre fundamentala pelare. Militär, ekonomisk och kulturell/politisk makt och överlägsenhet. Alla vittrar nu sönder. USA har inte ens längre varken politiska eller ekonomiska resurser att ta itu med sina egna interna problem, än mindre de internationella man skapat. Man var nyligen tydlig med att man inte kunde hantera covid pandemin, men Kina har bevisligen den under kontroll. Allt fler börjar tala om ett nytt inbördeskrig i USA. Media, starkt dominerade av USA i väst, har helt spårat ur, och alltmer bedriver politisk verksamhet. Nyligen slog BBC ner hårdhänt på att journalister bedriver politisk verksamhet. När kommer det i Sverige. Svenska media kan antingen hjälpa eller stjälpa svenska försök att exportera till och handla med Kina, och därmed skapa jobb och välstånd i Sverige, eller inte.

Förfallet och sönderfallet i både USA och Sverige har växt och pågått i åratal. Kostnaderna för rustningarna i USA växer lavinartat, just som en gång i Nazityskland, och bara ökningen i rustningskostnader i USA under ett år är större än hela Kinas försvarsbudget.

Sedan blir USAs interna sociala och ekonomisk problem allt värre, medan USA försöker hota och pressa andra att ta order från Washington och lyda och underordna sig USAs politiska och ekonomiska krav och agenda. EU ledare som Merkel och Macron har alltmer öppet börjat förlora förtroendet för USAs ledarskap, medan motsatsen gäller för Kina. Kina framstår alltmer som hela världens stabila bas för handel, utveckling och teknologi.

Flera länder sätter sig nu öppet emot USAs mobbning och hotelser, inte bara stora mäktiga nationer som Ryssland och Kina, utan även länder som Bolivia, Nicaragua, Syrien and Venezuela som istället läger sin vikt bakom nationer som sedan länge vägrat böja sig för USAs hot och påtryckningar som Cuba, Iran och Nord Korea. NATO länderna Tyskland, och Turkiet, trotsar öppet USA, medan Sverige alltmer har blivit USAs fotskrapa och spottkopp. Även Honduras gick nyligen emot USA genom att bli det 50e landet att skriva på FNs Antikärnvapen fördrag, trots intensiva påtryckningar och hotelser från USA. Sveriges syltryggar böjer sig och kowtow.

USA har inte längre några allierade, numera bara gisslan.

Öppen dörr

Det betyder inte att Kina stänger dörren, utan tvärtom öppnar man alltmer upp, men inte så att man bara öppnar dammluckorna för utländska företag för att se vad som eventuellt kommer flytande. Det kommer att bli ett selektivt och reglerad öppnade, man kommer definitivt att blockera alla försök till plundringståg, man kommer att se till att det baseras på Guanxi, förmågan från det utländska landet och företaget att villigt och genuint demonstrera positiva avsikter att bygga goda, långvariga, relationer med stort förtroende.

Nationer som Sverige, som smutskastar, förtalar och ljuger ena dagen och nästa dag med olika söta och sockrade ursäkter vill sälja sitt gods och sin tjänster i Kina, och skapa jobb och skatteintäkter i Sverige med investeringar från Kina, kommer att få det allt svårare att lyckas. Det finns åtskilliga företag i både Kina och Sverige som har investerat i det andra landet och där man redan har etablerat Guanxi och goda relationer, dom kommer Kina naturligtvis att fortsätta att stödja och skydda. Volvos anställda kan sova tryggt, jobbet finns kvar i morgon. Ericssons anställda bör vara mycket oroliga.

För övrigt kommer Kina även att tillämpa något som är mycket typiskt Kina och går igen lite överallt i kulturerna i Kina. Kvalificering stegvis, att bygga Guanxi steg för steg. Kina kommer att vilja känna och uppleva att företagen och personerna är genuina i sin avsikt att etablera och bygga goda positiva relationer. Då börjar man arbeta i begränsad skala, och när det utländska företag demonstrerar ärliga avsikter att bygga goda relationer, då får affärerna växa. Att demonstrera ärliga avsikter blir inte bara att demonstrera dom mot Kina, utan även att öppet ta avstånd från falska nyheter och falsk ryktesspridning i till exempel media eller av politiker.

Senaste nyheten, Kina stoppar importen från Australien av timmerstockar, koppar och socker, som tidigare med hummer, korn, kol, vin och kött.

KWANG (Signatur)
Artikeln kan fritt återges med angivande av källa, © CC0
Det förutsätts att texten inte redigeras, censureras, eller förses med pre- eller post kommentarer som förändrar intrycket.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.